Terug naar main

Dynamisch Kustbeheer 2019 (Bergen)

Tweedaagse workshop met het thema: veiligheid, dynamiek, natuur en recreatie in de kop van Noord-Holland.

Symposium 04 september 2019

Een impressie van de presentaties en van de excursies is gebundeld in de pdf, die u hieronder kunt downloaden. Ook zijn links opgenomen naar de presentaties die tijdens de workshop zijn gehouden.

Bergen_Loffler
Bergen_Loffler

Bekijk de presentaties

  • Hondsbossche Duinen (door Petra Goessen, HHNK). In 2015 werden de Hondsbossche en Pettemer Zeewering versterkt met 30 miljoen kubieke meter zand, met als doel om de veiligheid en de ruimtelijke kwaliteit te verhogen. Het gebied werd hernoemd tot de Hondsbossche Duinen.
  • EcoShape: lessons learned Hondsbossche Duinen:  (door Sonja Ouwerkerk, HKV). Ontwikkelen de Hondsbossche Duinen zich zoals verwacht en wat kunnen we hiervan leren voor volgende, soortgelijke projecten? Die vraag staat centraal in een vierjarige EcoShape project.
  • Kust op Kracht: kansen voor ruimtelijke kwaliteit (door Willem Taal, BUCH). Tegelijkertijd met de versterking van de Hondsbossche Zeewering startte het project Kust op Kracht, met als doel om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. De lagune vormt één van de gerealiseerde en geslaagde projecten. Maar nu het onderhoudscontract in 2020 stopt, is het de vraag: hoe verder?
  • Veranderingen in de benadering dynamisch kustbeheer (door Marjan Duiveman, HHNK). Hollands Noorderkwartier streeft naar een nieuwe aanpak voor dynamisch kustbeheer. Het is de bedoeling om de kust onder te verdelen in factoren die de verstuiving van zand bepalen.
  • ENDURE (door Ruben van de Walle, Universiteit Gent). In het ENDURE project wordt de rol van helm bestudeerd als natuurlijke ingenieur. Welke configuratie is het meest optimaal om als kustbescherming te dienen?
  • DuneForce: ENsuiring DUne REsilience:  (door Sierd de Vries, TUDelft). Het project Duneforce richt zich op de interactie tussen zee, strand en duinen en op de sedimentfluxen tussen deze zones. Er wordt een model voor landschapsontwikkeling ontwikkeld, dat het beheer en beleid van de kust kan ondersteunen.
  • ReAshor: Resilient Anthropogenic Shores (door Kathelijne Wijnberg, University of Twente). Het project ReAshore bestudeert de wederzijdse beïnvloeding van natuurlijke landschapsvormende processen én het gebruik en beheer van deze door de mens aangelegde kusten. Hoe kunnen we deze kennis inzetten voor langetermijn doelen?
  • Toelichting Excursie Wimmenummerduinen (door Hubert Kivit, PWN).