Sinds 1990 is dynamisch kustbeheer een fundamenteel onderdeel van het nationale kustbeleid. Dit beleid is door de jaren heen steeds opnieuw bekrachtigd.
Huidig kustbeleid
Dynamisch kustbeheer is een onderdeel van het nationale waterbeleid, zoals omschreven in het Nationaal Waterprogramma 2022-2027. Voor de kust zijn de hoofddoelen van dit beleid het waarborgen van de veiligheid van het achterland en het tegengaan van structurele kusterosie. Bij de uitvoering stimuleert het Rijk methoden zoals 'bouwen met de natuur' en dynamisch kust- en duinbeheer. Deze aanpak draagt bij aan de langetermijn waterveiligheid en drinkwatervoorziening, en heeft tevens een positief effect op de natuur en biodiversiteit.
Nationale Omgevingsvisie (NOVI)
Het 'meebewegen met natuurlijke processen' en het beschermen van water en bodem zijn ook thema's in de visie van de Nederlandse overheid voor de inrichting van de leefomgeving in 2050. Volgens de uitvoeringsagenda van deze visie zal het dynamisch kustbeheer worden voortgezet, in samenwerking met kust- en duinbeheerders.
De NOVI dient als basis voor regionale 'gebieds- en omgevingsagenda's', die worden opgesteld door lokale overheden in samenwerking met andere belanghebbenden. Een voorbeeld hiervan is de Agenda voor het Waddengebied 2050, waarin dynamisch kustbeheer een cruciale rol speelt bij zowel de kustverdediging als de variatie in landschap en ecologie.
Historie: dynamisch kustbeheer in het kustbeleid