Terug naar main

Dynamisch Kustbeheer 2015 (Texel)

Het thema van deze tweedaagse workshop (was 'de invloed van (zout) water'.

Symposium 01 juli 2015

Een impressie van de presentaties en van de excursies is gebundeld in de pdf, die u hieronder kunt downloaden. Ook zijn links opgenomen naar de presentaties die tijdens de workshop zijn gehouden (en naar filmfragmenten daarvan).

 

Texel_loffler
Texel

Bekijk de presentaties

  • Van belemmering naar doorgang: hoe een probleem een kans werd (door Tycho Hoogstrate, PWN). Het versterken van de waterkering langs het Kieftenvlak kan samengaan met het versterken van natuurwaarden'', stelt Tycho Hoogstrate. Hij illustreert zijn verhaal met voorbeelden uit het Noord-Hollands duinreservaat.
  • Kunnen we de Slufter anders beheren/ de natuur zijn gang laten gaan? (door Petra Goessen Hollands Noorderkwartier). Regelmatig neemt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maatregelen om de monding van de Slufter op zijn plek te houden. Uit modelberekeningen blijkt echter dat hier flexibeler mee kan worden omgegaan.
  • Toepassing van drones voor monitoring; pilot de Slufter (door Jordy Kames, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier). Uit een pilot in De Slufter blijkt dat de inzet van drones, in combinatie met fotogrammetrie, een nauwkeurig driedimensionaal beeld opleveren. Voor specifieke doelen, is het een veelbelovend middel dat sterk in ontwikkeling is.
  • Morfodynamiek van de Slufter (door Maarten van der Vegt, Universiteit Utrecht). Voor de ontwikkeling van De Slufter maakt het nogal uit wat voor weer het is. Bij rustig weer gebeurt er niet zoveel, maar vooral bij stormvloed kan de morfologie sterk veranderen: de sluftergeul verplaatst zich dan soms tien meter!
  • Ecologische monitoring in de Slufter (door Jitske Esselaar, Staatsbosbeheer en Arjen Strijkstra, Hogeschool Van Hall Larenstein). Wat zijn de effecten voor de natuur als Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de sluftermonding anders gaat beheren? Ecologische monitoring van de huidige én toekomstige situatie moet daarin inzicht bieden.
  • Kwelders: waardevol voor ecologie en veiligheid? (door Bregje van Wesenbeeck, Deltares). In veel hoge kwelders neemt de invloed van de zee steeds verder af. Om veroudering van de vegetatie te voorkomen is meer dynamiek nodig, waarbij het de vraag is wat de consequenties zijn voor de waterveiligheid. Want kwelders breken of dempen de golven, reduceren de stroming, gaan erosie tegen en vangen sediment in.
  • Pilot Brede groene dijk: inzetbaarheid van kwelders voor kustveiligheid langs de Dollard (door Erik Jolink, Waterschap Hunze en Aa's). Een deel van de dijk langs de Dollard moet worden versterkt. Daarbij wordt gedacht aan de toepassing van een zogenaamde ‘brede groene dijk' in plaats van de traditionele steile asfaltdijk. Omdat voor een groene dijk erg veel klei nodig is zoekt het waterschap naar kleibronnen in de omgeving.
  • CoCoChannel project (door Kathelijne Wijnberg, Universiteit Twente). Kunnen we erosie van de eilandkoppen tegengaan door morfologische processen (in het geul-plaatsysteem) in het zeegat te sturen? Het net gestarte CoCoChannel project moet hierin meer inzicht bieden.
  • Groenknolorchis (door Ab Grootjans, Rijksuniversiteit Groningen en Radbouduniversiteit Nijmegen). De Groenknolorchis is in heel Europa beschermd. Wie wil ingrijpen in het duingebied, moet daarom goed weten wat het effect hiervan is op deze soort. Volgens Ab Grootjans van de Universiteit Groningen is de Groenknolorchis een opportunistische soort en is het voor beheerders vooral belangrijk om voortdurend nieuwe standplaatsen te laten ontstaan.
  • Polder Wassenaar (door Jan van Assema, Staatsbosbeheer). Eerst een proef met kokkelteelt en dan zilte natuurontwikkeling: dat plan ligt klaar voor de toekomstige ontwikkeling van Polder Wassenaar. Nu recent blijkt dat ook de dijk moet worden versterkt, worden de plannen enigszins aangepast.