Terug naar main

Dynamisch Kustbeheer 2013 (Vlieland)

De tweedaagse workshop dynamisch kustbeheer van 2013 vond plaats op Vlieland en werd georganiseerd in samenwerking met het kennisnetwerk 'Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit' (OBN).

Symposium 01 november 2013

Een impressie van de presentaties en van de excursies is gebundeld in de pdf, die u hieronder kunt downloaden. Ook zijn links opgenomen naar de presentaties die tijdens de workshop zijn gehouden (en naar filmfragmenten daarvan).

vlieland
vlieland

Bekijk de presentaties

  • Deltaprogramma Wadden: nu meten is later meer weten (door Roel de Jong, ministerie van IenM) blijven in de toekomst belangrijk voor de veiligheid van het Waddengebied. Maar we missen nog kennis om precies te bepalen hoeveel zand er waar en wanneer nodig is. Daarom moeten we nu investeren in monitoring, het ontwikkelen van modellen en het uitvoeren van pilots.
  • Eilanddynamiek komt vanuit zee (door Ernst Lofvers, Rijkswaterstaat). Door golven, stromingen en wind is het sediment in het Waddengebied voortdurend in beweging. Nu eens treedt er erosie op, dan weer sedimentatie. Om de effecten van een ingreep in het gebied te kunnen inschatten, is kennis van het hele ‘zanddelend' systeem nodig.
  • Natuur op de waddenkusten: hoe kunnen we dynamiek beschrijven? (door Evert Jan Lammerts, Staatsbosbeheer). Hoewel planten en dieren relatief kort leven en in kleine gebieden voorkomen, wordt hun lot mede bepaald door processen die op grotere schaal spelen. Voor het beheer van de duinen is het belangrijk om Inzicht te hebben in ontwikkelingen op verschillende tijd- en ruimteschalen. Het ´modeleiland´ kan daarbij helpen.
  • Dynamiek op de eilanden: communicatie (door Tonnie Overdiep en Jan Roelof Witting, Rijkswaterstaat). Draagvlak krijgen voor dynamisch kustbeheer kost tijd en vergt overleg. Een eeuwenlange visie en manier van omgang met de kust kan je niet in één keer van tafel vegen. Sterker nog, je kunt er van leren.
  • Zandsuppleties en natuur: een mooie combinatie? (door Petra Damsma, Rijkswaterstaat). Zandsuppleties en natuur lijken goed met elkaar verenigbaar te zijn, maar er blijven verbeteringen mogelijk. Daarvoor moeten we het complexe en dynamische kustsysteem nog beter leren begrijpen.
  • Suppleren en dynamisch beheren; wanneer doet het wat? (door Bas Arens, Bureau voor Duin- en strandonderzoek). Sinds het uitvoeren van suppleties ziet onze kust er heel anders uit dan voor die tijd. Afslag sloeg om in aangroei en op veel plekken kwam er in de zeereep meer dynamiek.