Terug naar main

Dynamisch Kustbeheer 2012 (Hoek van Holland)

Deze workshop draaide om 'dynamisch kustbeheer in de praktijk'. De sprekers lieten voorbeelden zien van dynamisch kustbeheer langs onze kust.

Symposium 04 december 2012

Een impressie van de presentaties en van de excursies is gebundeld in de pdf, die u hieronder kunt downloaden. Ook zijn links opgenomen naar de presentaties die tijdens de workshop zijn gehouden (en naar filmfragmenten daarvan).

Zandmotor_loffler
Zandmotor_loffler

Bekijk de presentaties

  • Er waait een nieuwe wind bij HHNK... Waar blijft de storm? (door Petra Goessen (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) Meer meebewegen en meedenken met de regio, dat is de nieuwe koers die het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil varen. Dat betekent maatwerk per gebied en veel overleggen, informeren en meten. Voor de informatievoorziening werkt het Hoogheemraadschap aan een site met per kustdeel relevante informatie
  • Natuurbeheer Westduinpark: beoordeling van de waterveiligheid (door Jeroen Rietdijk, Hoogheemraadschap van Delfland). Graafmachines in de waterkering van het Westduinpark: het was even slikken voor het Hoogheemraadschap van Delfland. Toch heeft het Hoogheemraadschap vergunning verleend voor deze natuurmaatregelen, op voorwaarde dat de veiligheid gewaarborgd blijft. En het resultaat mag er volgens Jeroen Rietdijk van Hoogheemraadschap Delfland zijn: "Je ziet open plekken waar het zand kan verstuiven, afgewisseld met begroeiing. Het ziet er fantastisch uit.
  • Monitoring Zandmotor (door Carola van Gelder-Maas, Rijkswaterstaat). In 2011 werd de Zandmotor aangelegd. Sindsdien worden de ontwikkelingen nauwlettend gemonitord. Het gebied waar de metingen worden uitgevoerd bestrijkt niet alleen de Zandmotor, maar ook het gebied eromheen.
  • Dynamische natuur op de Zandmotor (door Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling). De Zandmotor ligt er pas een jaar, maar is nu al niet meer weg te denken. Volgens Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling, oefent de Zandmotor een grote aantrekkingskracht uit. Niet alleen op mensen, maar zeker ook op de natuur. Linnartz: "Het is dynamisch en groots gebied: elke dag weer anders.
  • Duinherstel, Dynamisch kustbeheer en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) (door Mirjam Kuzee, Provincie Zeeland). Dynamisch kustbeheer is goed voor de natuur, veiligheid en recreatie. En al lijkt het een rare gedachtekronkel: ook voor de economie. Op dit moment is er volgens de natuurwetgeving maar weinig ruimte voor nieuwe stikstof uitstotende bedrijvigheid. De stikstof tast de kwaliteit van de natuur aan en belemmert het halen van internationale natuurdoelen. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zoekt naar oplossingen. Hoe kunnen de natuurdoelen worden bereikt, terwijl er ook ruimte is voor nieuwe economische ontwikkeling? Dynamisch kustbeheer kan daarbij helpen, aldus Mirjam Kuzee, beleidsmedewerker bij de Provincie Zeeland.
  • Dynamisch kustbeheer: het kan (bijna) overal!  (door Bert van der Valk, Deltares). Een aanzienlijk deel van het suppletiezand stuift naar de zeereep en de duinen. Het extra zand vergroot de veiligheid maar biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor het toestaan van dynamisch kustbeheer. Hiervan zijn langs de kust al verschillende voorbeelden.