Terug naar main

Dynamisch Kustbeheer 2016 (Terschelling)

Deze driedaagse workshop vond plaats op Terschelling (24, 25 en 26 mei 2016). Het accent lag dit keer op de beleving van dynamiek.

Symposium 12 juli 2016

Een impressie van de presentaties en van de excursies is gebundeld in de pdf, die u hieronder kunt downloaden. Ook zijn links opgenomen naar de presentaties die tijdens de workshop zijn gehouden.

 

Terschelling_loffler
Terschelling_Witting

Bekijk de workshops

  • Dynamiek op de eilanden (door Jan Roelof Witting, Rijkswaterstaat). "Neem mensen het veld mee in en vertel ze over zand en veiligheid. Soms heerst er bij het zien van stuifkuilen een gevoel van onveiligheid, maar met data kunnen we laten zien dat de duinen alleen robuuster zijn geworden. Communicatie is essentieel!'', aldus Jan Roelof.
  • Zand voor Terschelling (door Jan Mulder, Mulder Coastal Consultancy /Twente University). De kust is voortdurend in beweging. Grootschalige processen bepalen de speelruimte voor datgene wat lokaal mogelijk is. Een duurzaam kustbeheer neemt dan ook de grootschalige ontwikkelingen als uitgangspunt.
  • Op weg naar een nieuw beheerplan voor Terschelling (door Freek Zwart en Joeri Lamers, Staatsbosbeheer). Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hebben een belangrijke stempel gedrukt op het landschap van Terschelling. In het huidige beheer staan een open houding naar bewoners en bezoekers en samenwerking met andere organisaties centraal.
  • Stuivend zand en bouwen op het strand (door Kathelijne Wijnberg, University of Twente). Bebouwing op het strand rukt op langs de Nederlandse kust. Wat is het effect hiervan op de hoeveelheid zand die naar de achterliggende duinen stuift?
  • Onderzoek naar het stuiven van zand (door Gerben Ruessink, Universiteit Utrecht). De presentatie gaat over het transport van zand door de wind (eolisch transport). De resultaten moeten het vormgeven van beheersmaatregelen en ingrepen in de duinen ondersteunen.
  • Legger Terschelling (door Lisa Gordeau, Rijkswaterstaat). Na vele jaren discussie, is er overeenstemming over een nieuwe voorkeursligging van de primaire, zandige waterkering op Terschelling. De nieuwe positie zal worden vastgelegd in een 'legger'.
  • Ontwikkeling van dynamiek tussen Paal 15-20, Terschelling (door Ernst Lofvers, Rijkswaterstaat). In 25 jaar tijd heeft het landschap tussen kilometerpaal 15 en 20 een metamorfose ondergaan. Waar de zeereep eerst dicht begroeid was met helm, werden halverwege jaren '90 maatregelen genomen om verstuiving te stimuleren. Anno 2016 liggen er kerven in de zeereep, en stuift er volop zand vanaf het strand naar de duinen.
  • Dynamiek op de Noordsvaarder (door Bas Arens, Bureau voor Strand- en Duinonderzoek, en Bert van der Valk, Deltares). In 25 jaar tijd heeft het landschap tussen kilometerpaal 15 en 20 een metamorfose ondergaan. Waar de zeereep eerst dicht begroeid was met helm, werden halverwege jaren '90 maatregelen genomen om verstuiving te stimuleren. Anno 2016 liggen er kerven in de zeereep, en stuift er volop zand vanaf het strand naar de duinen.